Οι αδέσποτες γάτες της περιοχής Ακρόπολη-Πλάκα. Ακόμα και οι γάτες μας γερνάνε..
June 11, 2015
Operation Omonia trap-neuter-return programme
June 12, 2015
Οι αδέσποτες γάτες της περιοχής Ακρόπολη-Πλάκα. Ακόμα και οι γάτες μας γερνάνε..
June 11, 2015
Operation Omonia trap-neuter-return programme
June 12, 2015

Πρόγραμμα Στειρώσεων στην Ομόνοια

Το πρόγραμμα στείρωσης και επανατοποθέτησης αδέσποτων γατών στην πιο ρημαγμένη και απελπιστική περιοχή της Αθήνας στην Ομόνοια, χάρη στις γενναιόδωρες χορηγίες από το Greek Cat Welfare Society, το Marchig και την υποστήριξη των φίλων των Εφτάψυχων, είχε ως αποτέλεσμα ένα μικρότερο και πιο υγιή αδέσποτο πληθυσμό γατών.

Στην Ομόνοια, οι γάτες βγαίνουν από τα σημεία που κρύβονται μόνο το βράδυ

Στην Ομόνοια, οι γάτες βγαίνουν από τα σημεία που κρύβονται μόνο το βράδυ

Όταν ξεκινήσαμε πριν από περίπου δυο χρόνια να στειρώνουμε στοχευμένα τις αποικίες με αδέσποτες γάτες που καταφέρνουν και επιβιώνουν στη σκληρή αυτή περιοχή της Αθήνας, είχαμε καταμετρήσει τον πληθυσμό σε περίπου 255 γάτες, εκ των οποίων ήταν στειρωμένες το περίπου 10%. (Δείτε την αντίστοιχη ανάρτηση του 2013, Επιχείρηση «Ομόνοια»: Εκστρατεία «Διπλασιάζουμε την προσφορά σας»)

Η επόμενη καταμέτρηση που έγινε πριν από 3 μήνες ανέδειξε τον πληθυσμό στις 140 γάτες, με τις στειρωμένες γάτες να αποτελούν σχεδόν το 55-60%.

H Ελσα

H Ελσα

Χάρη στη γενναιοδωρία των Marchig & GCWS, έχουμε καταφέρει και έχουμε στειρώσει περίπου 200 γάτες τα τελευταία δυο χρόνια και σκοπεύουμε για το υπόλοιπο του 2015 να εστιάσουμε σε σημεία που μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει στειρώσεις ή έχουν γίνει πολύ λίγες, λόγω του εξαιρετικά δύσκολου σημείου προσέγγισης των γατών, στη Σωκράτους και στην ταράτσα της Καλλέργη. Επιπρόσθετα, θα προσπαθήσουμε να στειρώσουμε όλα τα νέα γατάκια που πρόσφατα προστέθηκαν στις ήδη υπάρχουσες αποικίες και που προέρχονται από την ευρύτερη χαοτική και εξίσου δύσκολη περιοχή.

Η τεράστια μείωση επήλθε επειδή οι πληθυσμοί δεν ανανεώθηκαν τόσο πολύ λόγω μαζικών στειρώσεων των Εφτάψυχων αλλά και επειδή η θνησιμότητα σε αυτήν την περιοχή είναι πολύ υψηλή μιας και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα ζώα είναι πολυάριθμοι. Η Ιωάννα, ο φύλακας άγγελος των γατών της περιοχής, κατέγραψε το χειμώνα επεισόδια δηλητηρίασης ( εξολοθρεύθηκε μια στειρωμένη αποικία στη Βερανζέρου), αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων καθώς και ύποπτες κινήσεις ανθρώπων που πιθανόν αιχμαλώτιζαν τις γάτες με άγνωστους σκοπούς μιας και βρέθηκαν αυτοσχέδιες παγίδες.

Θα επιμείνουμε στο έργο μας για τις γάτες της Ομόνοιας και ελπίζουμε το όνειρό μας να μην υπάρχουν καθόλου γάτες σε αυτήν την περιοχή, να γίνει μια μέρα πραγματικότητα.

Παρακάτω η Ιωάννα περιγράφει ιστορίες των αδέσποτων αιλουροειδών μας από την Ομόνοια:

Ελσα-Θεά 

Elsa

Elsa

H Ελσα με περίμενε ένα απόγευμα, σε ένα από τα “καλύτερα” σημεία της Ομόνοιας. Με φώναξε, νιάααου, και επειδή αν την άφηνα εκεί ήταν σίγουρο το τέλος της (από αυτοκίνητο ή φόλα, όπως σχεδόν όλα τα γατιά που ήταν εκεί), την πήρα απλά στην αγκαλιά μου και την μετέφερα στο Γραφείο μου. Ηταν περίπου 4-5 μηνών, πολύ αδύνατη αλλά υγιέστατη και το μόνο που ήθελε ήταν αγκαλιές και χάδια. Tο “φιλόζωο” άτομο που την είχε, προφανώς τη βαρέθηκε γιατί μεγάλωσε και δεν ήταν πιά το παιχνιδάκι του. Στειρώθηκε και υιοθετήθηκε.”

Μετά από τη θεραπεία της στον κτηνίατρο, η Έλσα ήταν σε θέση να στειρωθεί και αμέσως μετά, η αγαπημένη μας Χριστίνα αποφάσισε να την υιοθετήσει. Η Έλσα τής θύμιζε μια γάτα που λάτρευε όταν ήταν παιδάκι και που ποτέ της δεν είχε ξεχάσει. Τώρα η Έλσα έχει μετονομαστεί σε Θεά, μιας και έχει μεταμορφωθεί σε μια όμορφη, υγιή, παχουλή και παιχνιδιάρα θεά γάτα που αποτελεί μια θαυμάσια συντροφιά για τη Χριστίνα μαζί με την άλλη διασωθείσα γάτα της, την Λούνα. Χριστίνα σε ευχαριστούμε πολύ!

Το γατούλη απο το πάρκινγκ

H Πέπα, μία κυρία που μας βοηθάει περιστασιακά με το τάϊσμα στην Ομόνοια, εντόπισε τον γατούλη της φωτογραφίας, σε ένα ανοικτό πάρκινγκ, στην Ομόνοια. Το γατάκι είχε μια φριχτή ανοιχτή πληγή στο στήθος του, το μπροστινό του πόδι ήταν τελείως λιωμένο από το γόνατο και κάτω και η ουρά του ήταν άσχημα χτυπημένη. Πιθανόν να τραυματίστηκε από τη μηχανή αυτοκινήτου ή άλλο μηχανικό αντικείμενο. Υπήρχε κάποιος που ταΐζε το γατούλη αλλά κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να τον πάει στον κτηνίατρο μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ενημερωθήκαμε ότι το μικρό αυτό γατάκι εμφανίστηκε πριν από μια εβδομάδα Μεταφέραμε αμέσως το γατάκι στην κτηνίατρό μας, που του παρείχε αντιβιοτικά και παυσίπονα και μας ενημέρωσε ότι πρέπει να ακρωτηριαστεί και το πόδι και η ουρά. Η Πέπα προσφέρθηκε να τον φιλοξενήσει αμέσως μόλις ήταν καλύτερα αλλά δυστυχώς, το γατάκι δεν τα κατάφερε. Μόλις μερικές ημέρες αργότερα, πέθανε».

O κοκκινούλης

O κοκκινούλης

O κοκκινούλης

O κοκκινούλης αυτός είναι ένα από τα καινούργια, πρόσφατα αφημένα γατιά, στη Ζήνωνος, σε ένα χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, όπου υπάρχουν πάνω από 15 γατιά, όλα στειρωμένα απο το Nine Lives. Tον βρήκαμε μια βδομάδα πρίν, σε μία εσοχή, μισοπεθαμένο. Το πήγαμε στην κτηνίατρο, δεν μπορούσε να περπατήσει, από κάποιο μικρόβιο που του προκάλεσε νευρολογικό πρόβλημα, σύμφωνα με την κτηνίατρο. Τώρα κινείται σε κύκλους και το κεφαλάκι του είναι τελείως στραβά. Χρειάζεται ένα χώρο φιλοξενίας μέχρι να δούμε πως θα πάει…”