Snip decisions in Plaka: OIPA to the rescue!
December 10, 2013
Thank you Operation Omonia supporters!
December 10, 2013
Snip decisions in Plaka: OIPA to the rescue!
December 10, 2013
Thank you Operation Omonia supporters!
December 10, 2013

Ο Διεθνής Οργανισμός για την Προστασία των Ζώων μάς βοηθάει να “επέμβουμε” στην Πλάκα!

OIPA colony neuteringNine Lives Greece – Οι Εφτάψυχες ευχαριστούν θερμά τον Διεθνή Οργανισμό Προστασίας των Ζώων (OIPA) για την εξαιρετικά γενναιόδωρη προσφορά €3.000, για τη στείρωση και κτηνιατρική φροντίδα των αδέσποτων γατών του κέντρου της Αθήνας.

Χάρη σε αυτή τη χορηγία από τον OIPA καταφέραμε να ξεκινήσουμε την αντιμετώπιση ενός τεράστιου και συνεχώς αναπτυσσόμενου πληθυσμού αδέσποτων γατών, στους πρόποδες της βόρειας πλευράς της Ακρόπολης. Έχουμε ήδη στειρώσει τις γάτες στην ανατολική και τη νότια πλευρά του βράχου, καθώς και τις γάτες που ζούνε πάνω στην ίδια την Ακρόπολη και οι αποικίες είναι εμφανώς πιο υγιείς, ενώ ο πληθυσμός έχει σταθεροποιηθεί.

OIPA colony neutering 2Μας είχαν ενημερώσει για μια ιδιαίτερα μεγάλη αποικίας στην οδό Θεωρίας, ανάμεσα στην Ακρόπολη και την Αρχαία Αγορά, όπου υπήρχαν πολλές γάτες και γατάκια,  μεταξύ των οποίων και ένα που είχε τόσο προχωρημένη μόλυνση στα μάτια που δεν έβλεπε καθόλου, που σήμαινε ότι κινδύνευαν από σκύλους και αυτοκίνητα. Από τότε που λάβαμε τη γενναιόδωρη χορηγία του OIPA, τον Σεπτέμβριο 2013, αποφασίσαμε να αρχίσουμε από αυτήν την αποικία και, μέχρι σήμερα, έχουμε στειρώσει 12 θηλυκές γάτες και 9 αρσενικούς. Πήγαμε επίσης το μικρό με το πρόβλημα στα μάτια στον κτηνίατρο και, στη συνέχεια, το υιοθέτησε ένα ζευγάρι που έχει κι άλλες τυφλές και ημίτυφλες γάτες.

Κάθε φορά που πηγαίνουμε εκεί (ειδικά αν πάμε χωρίς τις παγίδες – οι γάτες αυτές έχουν έκτη αίσθηση!), βλέπουμε και νέες γάτες, αλλά υπολογίζουμε πως υπάρχουν ακόμη 5-6 θηλυκές και 3-4 αρσενικοί που θέλουν στείρωση, καθώς και 10-12 μικρά γατιά, που θα πρέπει να στειρωθούν σε 4-6 εβδομάδες από τώρα.

Ενόσω βρισκόμασταν στην περιοχή, βρήκαμε άλλη μια μεγάλη αποικία, ένα τετράγωνο μακριά από αυτήν την οδού Θεωρίας, που συγκεντρώνεται σε μια ταβέρνα και βρίσκει καταφύγιο σε εγκαταλειμμένα σπίτια εκεί γύρω. Τα γατάκια αυτής της αποικίας ήταν υπερβολικά αδύνατα και πολλά ήταν εμφανώς άρρωστα, ενώ τα ενήλικα έχουν κι αυτά διάφορα προβλήματα (άρρωστα μάτια, δερματικά, σκουλήκια κ.λπ.). Μέχρι στιγμής έχουμε στειρώσει 6 θηλυκές και 4 αρσενικά αυτής της αποικίας (το ένα υπέφερε από ένα κόκκαλο κολλημένο στο λαιμό του, που αφαιρέθηκε από τον κτηνίατρό μας). Έχουμε επίσης πάει 3 γατάκια στο γιατρό για θεραπεία – τα δυο από αυτά στάθηκαν τυχερά και βρήκαν μετά μόνιμο σπίτι, παρ’ ότι συνεχίζουν δυστυχώς να αντιμετωπίζουν θέματα υγείας. Υπολογίζουμε πως απομένουν 2-3 θηλυκές και 6-8 αρσενικοί για στείρωση στην αποικία αυτή, αλλά, κι εδώ, κάθε φορά που πηγαίνουμε βρίσκουμε διαφορετικές γάτες.

OIPA colony neutering 3Πηγαίνοντας να παγιδέψουμε αυτές τις γάτες, αντιληφθήκαμε και μια μικρή αποικία 6 γατών, που ζούνε στο σπιτάκι φύλαξης αποσκευών δίπλα στην είσοδο της Ακρόπολης, μόλις 150 μέτρα από την αποικία της οδού Θεωρίας. Οι υπάλληλοι τις ταΐζουν, αλλά δεν τις έχουν στειρώσει. Τώρα έχουν στειρωθεί και οι δυο θηλυκές της παρέας και 2 από τους 4 αρσενικούς.

Στο πλαίσιο αυτής της τόσο γενναιόδωρης επιχορήγησης, αρχίσαμε επίσης να παγιδεύουμε της γάτες που ζούνε μεταξύ του πάρκινγκ και του εγκαταλειμμένου κτηρίου στην αρχή της Πλάκας, σε μια μικρή αποικία όπου εθεάθη μια ημι-παράλυτη  γάτα. Οι γάτες αυτές ταΐζονται από τον υπάλληλο του πάρκινγκ. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει την ημι-παράλυτη γάτα αλλά βέβαια θα την πάμε στον κτηνίατρό μας, μόλις μας εμπιστευτεί αρκετά ώστε να βγει από την κρυψώνα της (στο μισογκρεμισμένο κτήριο). Παγιδέψαμε και στειρώσαμε 4 γάτες από αυτή την αποικία και πήγαμε ένα μικρό γατί για θεραπεία δερματίτιδας και τραυματισμού στα πίσω πόδια. Απομένει για στείρωση άλλη μια θηλυκή, που αυτή τη στιγμή θηλάζει ακόμη.

Συνολικά έχουμε, μέχρι στιγμής, παγιδέψει και στειρώσει 44 γάτες από τις παραπάνω αποικίες. Στα στενά και τα εγκαταλειμμένα κτήρια που μεσολαβούν ανάμεσα στις αποικίες, υπάρχουν ακόμη πάρα πολλές γάτες, ειδικά από την πλευρά των Αέρηδων, της Αρχαίας και της Ρωμαϊκής Αγοράς και από τα Αναφιώτικα (που είναι γεμάτα γατιά, πολλά από τα οποία έχουμε στειρώσει τα προηγούμενα χρόνια, αλλά πάντα υπάρχουν κι άλλα…) μέχρι το σημείο που βρίσκονται οι αποικίες που στειρώσαμε πρόσφατα.

Χάρη στην απίστευτη γενναιοδωρία του OIPA η μεγάλη πλειοψηφία των γατιών είναι τώρα στειρωμένα και μπορούν να προσβλέπουν σε μια πιο υγιή ζωή, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής δεν θα παραπονιούνται για το πλεόνασμα των μωρών γατιών και για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό γατών που σκούζουν στα σκαλοπάτια τους.