Hello kitties and sad farewells
June 20, 2015
Blind kitten appeal saves a cat colony
August 29, 2015

Γατο-αφίξεις και αποχαιρετισμοί

Οι πρώτοι έξι μήνες του 2015 επιφύλασσαν πολυάριθμες νέες αφίξεις για την γατο-αποικία μας στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και μερικούς δυσάρεστους αποχαιρετισμούς. Γράφει η εθελόντρια των Επτάψυχων, Σία Τσούγκα.

Axel-Alex

Αντίο αγαπημένε μας Axel. Η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχθηκε μία ημέρα πριν τον αποχωριστούμε και δημοσιεύθηκε σην ιστοσελίδα Zoosos μαζί με τις ιστορίες των Axel, Alex (ο “δίδυμος” του κόκκινου Axel), Teddy και Honey.

Έξι μήνες ακόμη πέρασαν για την αποικίες μας στον Εθνικό Κήπο και το Ζάππειο- μικρό διάστημα συγκριτικά με τα πολλά χρόνια που έχουν αφιερώσει οι εθελοντές μας στην γατο-οικογένειά τους στην καρδιά της Αθήνας. Για εμάς ήταν έξι μήνες γεμάτοι γεγονότα με στιγμές ανακούφησης, αλλά και θλιβερές ιστορίες. Φυσικά, δεν έλειψαν και οι νέες αφίξεις. Παρόλα αυτά, σταθήκαμε ιδιαίτερα τυχεροί, αφού καλωσορίσαμε νέα μέλη στην ομάδα μας, τα οποία ήδη έχουν συνεισφέρει με πολλούς τρόπους.

Μία μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίσαμε ήταν η ανάγκη για συχνές “εκδρομές” στον κτηνίατρο για τη θεραπεία πολλών γατών. Το γλυκό μας μαύρο αγόρι, ο Bruce, παλαιός κάτοικος του πάρκου αποφάσισε να αλλάξει γειτονιά, όμως βρέθηκε μπροστά σε δύο κτητικά αρσενικά. Αναμείχθηκε σε πολλούς καυγάδες, που οδήγησαν σε σοβαρούς τραυματισμούς. Η πρώτη του επίσκεψη στον κτηνίατρο αφορούσε ένα μεγάλο απόστημα επάνω από το μάτι του. Ο κτηνίατρος ανακάλυψε το νύχι της γάτας που του επιτέθηκε κολλημένο επάνω στην πληγή, αλλά δεν κατορθώσαμε να εντοπίσουμε τον αστείρωτο “δράστη”, ο οποίος εμφανίζεται ανά διαστήματα, ωστόσο όχι όταν εμείς κρατάμε την παγίδα για να τον “συλλάβουμε”!

Όταν έγινε καλά ο Bruce επέστρεψε στην παλιά του γειτονιά. Σύντομα επέστρεψε, βέβαια, στο νέο μέρος και μέσα σε λίγες ημέρες μία εθελόντριά μας ανέφερε ότι είχε τραύμα στην ουρά. Έλαβε την απαραίτητη θεραπεία και επέστρεψε ξανά στο πάρκο. Αυτό δεν ήταν δυστυχώς το τέλος της περιπέτειας του χαδιάρη Bruce. Λίγο αργότερα διαπιστώσαμε ότι δεν μπορούσε να κουνήσει πια την ουρά του. Ο κτηνίατρος τον εξέτασε για ακόμη μία φορά και μας ανακοίνωσε ότι η ουρά είχε παραλύσει και ότι έπρεπε να ακρωτηριαστεί. Ο Bruce σήμερα είναι πολύ υγιής και ευτυχισμένος που γύρισε στον κήπο μετά από όλη αυτή την ταλαιπωρία. Ευτυχώς, δεν ενοχλείται από την κοντή ουρίτσα του, που τον καθιστά μοναδικό ανάμεσα στις άλλες μαύρες γάτες μας.

Socksie pic

Μία δαγκωματιά στο πίσω πόδι οδήγησε τη Socksie σε μία επίγουσα επίσκεψη στον κτηνίατρο. (Φωτογραφία του εθελοντή των Επτάψυχων, Αλέξη-Κίμωνα Κοκκινάρη.)

Επίσης, προσφάτως επισκεφτηκάμε τον κτηνίατρο με την όμορφη μικρή μας Socksie, η οποία είναι διάσημη για τις λευκές “κάλτσες” που “φορά” στα πόδια της. Χάρη σε μία δαγκωματιά στο πίσω πόδι της κούτσαινε. Όλοι μας υποθέτουμε ότι υπεύθυνος ήταν ο  γοητευτικός θαυμαστής της, ο νέος κάτοικος του πάρκου, ο Ρώσος γάτος με το όνομα Πούτιν. Η Socksie είναι ήδη καλύτερα ύστερα από την κατάλληλη θεραπεία. Ο Πούτιν μάλλον ανακάλυψε τελικά ότι η ελκυστική κυρία που πολιορκούσε δεν ήταν “διαθέσιμη”.

Ακόμη ένα σημαντικό ζήτημα για την ομάδα μας τους τελευταίους μήνες ήταν οι ξαφνικές εμφανίσεις πολλών νέων γατιών, νέων και μεγαλύτερων, κοντά σε ένα από τα σημεία που ταΐζουμε στο Ζάππειο. Νωρίτερα φέτος, μία γλυκιά λευκή μικρή κυρία με καφέ βούλες προστέθηκε στην οικογένεια των αγοριών που φροντίζουμε κοντά στο εστιατόριο. Είναι μόνο μερικών μηνών, αλλά ήταν ήδη στειρωμένη , όταν την εγκατέλειψαν. Είναι κοινωνική με πολύ τρυφερό χαρακτήρα. Φανταστείτε τη δυσάρεστη έκπληξη που βιώσαμε όταν ανακαλύψαμε δύο νέες γάτες με το ένα αυτί να απουσιάζει. Τα αυτάκια τους δεν έφεραν το σημάδι που συμβολίζει ότι έχουν στειρωθεί- έλειπαν τελείως σαν να είχα κοπεί από τη βάση τους. Στο Ζάππειο φροντίζουμε μία λευκή και ασημένια γάτα μόνο με ένα αυτί (το άλλο είναι απλώς μία τρύπα) και μία πορτοκαλί γάτα της οποίας το αυτί μοιάζει συρρικνωμένο.

Teddy kitten

Ο αξιαγάπητος Teddy, όταν ήταν ακόμη μικρό γατάκι. Φωτογραφία της Νάντιας Κουλουρά για το ημερολόγιο του 2011.

Τις τελευταίες ημέρες δύο ακόμη γάτες εμφανίσθηκαν στο ίδιο μέρος- και οι δύο ήδη στειρωμένες, φιλικές και ευάλωττες. Πιστεύουμε ότι κάποιος τις εγκατέλειψε εκεί. Καταβάλουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια, ώστε να τους χαρίσουμε ένα σπίτι ή έστω ένα ασφαλές μέρος για να μείνουν, καθώς οι πιθανότητες να επιζήσουν στον κήπο είναι ελάχιστες.

Την ίδια στιγμή, ανησυχητικές ειδήσεις μας μετέφεραν εθελοντές μας σχετικά με ένα μικροσκοπικό ασπρόμαυρο γατάκι κοντά στο Σύνταγμα. Εδώ και μέρες αφήνουμε τροφή και νερό σε ένα σχετικά ασφαλές σημείο και μέχρι στιγμής, ενάντια σε όλες μας τις προβλέψεις, το γενναίο μικρούλι επιβιώνει. Ύστερα από πρόταση του εθελοντή μας, Anthony, αποφασίσαμε να ονομάσουμε το μωρό  Little Paw, ένα όνομα εμπνευσμένο από τον Μεγαλοπόδαρο (BigFoot).  Στο πάρκο έχουν σημειωθεί πολλές ακόμη γατο-εμφανίσεις, αλλά καμία από τις γάτες αυτές δεν παρέμεινε μόνιμα.

Μαζί με τις νέες γάτες, καλωσορίσαμε και δύο νέους εθελοντές: την Άνα Λουίζα από τη Βραζιλία και τον προαναφερόμενο Anthony (ναι, αποκτήσαμε και δεύτερο άνδρα στην ομάδα μας!). Πρόκειται για εκπληκτικές προσθήκες, αφού προσφέρουν τη βοήθειά τους με ενθουσιασμό. Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες που συνεργάζονται μαζί μας και οι γάτες ήδη τους αναγνωρίζουν και τους χαιρετούν με γουργουρίσματα και χάδια.

Οι αποχαιρετισμοί δυστυχώς δε θα μπορούσαν να εκλείψουν. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι γάτες μας στον κήπο: τη θανατηφόρα απειλή των αδέσποτων και δεσποζόμενων σκύλων που περιφέρονται στην περιοχή. Ο αγαπημένος μας τιγρέ-λευκός γάτος, ο Teddy, που βρέθηκε μαζί μας από τους πρώτους μήνες της ζωής του (είχε συμπεριληφθεί στο ημερολόγιο του 2011), εξαφανίσθηκε ξαφνικά χωρίς ίχνος πριν τρεις μήνες από την περιοχή κοντά στη Βουλή.

Σε ένα κοντινό μέρος, η εθελόντριά μας Χριστίνα έκανε μία ακόμη τραγική ανακάλυψη, που όλοι φοβόμαστε καθημερινά ότι θα βιώσουμε. Ανακάλυψε το νεκρό σώμα του Axel, ενός αξιαγάπητου αρσενικού γάτου, ο οποίος εμφανίσθηκε τον περασμένο χρόνο πολύ αδύνατος και άρρωστος και που του προσφέραμε κτηνιατρική φροντίδα και την απαραίτητη στείρωση. Το σώμα του ήταν καλυμμένο με τα σάλια των σκύλων που τον σκότωσαν.

Θα θυμόμαστε πάντα και τους δύο με αγάπη και θα αντλούμε δύναμη από τις ιστορίες τους ώστε συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να προσφέρουμε μία καλύτερη  ζωή στους μικρούς γατίσιους φίλους μας.