Six months at the Plaka-Acropolis colony
December 11, 2013
Zappeio colony: Notes from a long-time feeder
December 11, 2013
Six months at the Plaka-Acropolis colony
December 11, 2013
Zappeio colony: Notes from a long-time feeder
December 11, 2013

To πρόγραμμα Πλάκας- Ακρόπολης

Plaka colony update - photo by Carlo RacitiΞέρουμε ότι το καλοκαίρι είναι πάντα μια δύσκολη εποχή για τις Επτάψυχες. Για πολλούς είναι εύκολο να παρατήσουν μια γάτα ή γατάκια σε κάποιο σημείο που ταίζουμε και να φύγουν για διακοπές χωρίς τύψεις. Δυστυχώς συνέβη κι αυτό το καλοκαίρι. Η εθελόντριά μας η Νατάσα ένα απόγευμα του Ιούλη καθώς τάιζε βρήκε ένα τοσοδούλι γατάκι που κάποιος είχε εγκαταλείψει. Ήταν τυχερό γιατί η Νατάσα αποφάσισε αμέσως να το κρατήσει και να γίνει η τρίτη της γάτα.

Λίγο μετά βρήκαμε έναν κόκκινο γάτο με 3.5 πόδια. Πανικός! Πώς άφησαν ένα ζώο με αναπηρία στο δρόμο; Και πώς να του βρούμε σπίτι,  έστω και προσωρινό, τον Αύγουστο που όλοι φιλοξενούσαμε γάτες και γατάκια. Τελικά ανακαλύψαμε ότι ο 3.5, έτσι τον φωνάζουμε, δεν έχει κομμένο πόδι οπότε θα έπρεπε να ακρωτηριαστεί, αλλά γεννήθηκε με ένα ποδαράκι πιο κοντό που στο τέλος έχει πατουσίτσα. Κινείται πολύ καλά κι έτσι έμεινε στην περιοχή. Σήμερα είναι η μασκότ της γειτονιάς και ο αγαπημένος γάτος ενός πωλητή φιστικιών που του φέρνει πάντα μεζεδάκια.

Μέσα στον Αύγουστο 4 γατάκια ούτε ενός μήνα εγκαταλείφθηκαν μέσα στο θέατρο του Διονύσου. Παρά τις προσπάθειες τις δικές μας και του κτηνίατρου μόνο τα δύο έζησαν. Η Κασιόπη και η Κλέμενταϊν ήταν τυχερές γιατί υιοθετήθηκαν μαζί σε ένα υπέροχο κτήμα στην Αττική.

Δυστυχώς δυο άλλα γατάκια που παράτησαν δεν μπορέσαμε ποτέ να τα πιάσουμε και δεν ξέρουμε τι απέγιναν.Plaka colony update - photo by Carlo Raciti 2

Τον Ιούνιο ξεκινήσαμε στειρώσεις σε ένα δρομάκι των Αναφιώτικων πέρα από τα σημεία ταίσματος των Επτάψυχων. Ο καλός μας φίλος Andy, σε επίσκεψή του στην Αθήνα, περνώντας μια μέρα από κει εντόπισε μια μεγάλη αποικία γατιών που πολλά ήταν άρρωστα. Όταν πήγαμε το σοκ ήταν μεγάλο. Γάτες έγκυες, άρρωστες και πολλά γατάκια που έχαναν τα μάτια τους από χλαμίδια. Μιλήσαμε με τους κατοίκους που τάιζαν τα ζώα και μας παρακάλεσαν να δράσουμε. Πήγαμε στον κτηνίατρο τις πολύ άρρωστες γάτες και γατάκια. 2 δεν κατάφεραν να ζήσουν, πολλά γατάκια όμως έσωσαν τα μάτια τους χάρη στην έγκαιρη θεραπεία, ενώ σε 2 χρειάστηκε να γίνει εξόρυξη του ενός οφθαλμού. Παράλληλα αρχίσαμε τις στειρώσεις. Μέσα σε 2 μήνες η κατάσταση άλλαξε. Στο ημερολόγιό μας θα δείτε τον Αριστοτέλη και τον Αριστείδη που ανήκουν σ αυτή την αποικία. Τώρα πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι στειρώσεις σ αυτό το σημείο γιατί τα καλοκαιρινά γατάκια έχουν γίνει πια ενήλικα.

Τον Οκτώβριο είχαμε τις ‘μαύρες’ αφίξεις. Δυο θηλυκές μαύρες εγκαταλείφθηκαν σε δυο διαφορετικά σημεία της Ακρόπολης. Και οι δύο άγριες, θα μας δυσκολέψουν πολύ να τις πιάσουμε για στείρωση.

Μέσα Νοέμβρη και ένας μαύρος γατούλης, περίπου 5 μηνών εμφανίστηκε σε σημείο ταίσματος στην Πλάκα. Χαδιάρης με αστραφτερό βελούδινο τρίχωμα και χρυσά μάτια. Κι όμως κάποιος τον παράτησε. Ο Νέμο, το νέο του όνομα, ελπίζουμε πως θα τα καταφέρει να επιβιώσει στο δρόμο. Λυπόμαστε μόνο που δεν μπορούμε να βρούμε σπίτια για όλα τα καταπληκτικά πλάσματα που βρίσκουμε τόσο συχνά και που το αξίζουν.

SAMSUNG CSCΤελευταία άφιξη η Ίρις, ένα μικρό φοβισμένο γατάκι που παράτησαν στην Ακρόπολη. Με τα τεράστια μάτια της προσπαθεί να καταλάβει γιατί την εγκατέλειψαν. Στο προσωρινό της σπίτι έχει ηρεμήσει. Οι Επτάψυχες θα προσπαθήσουν να μην προδώσουν την εμπιστοσύνη που δείχνει και πάλι στους ανθρώπους. Ελπίζουμε η Ίρις να είναι το τελευταίο γατάκι που εγκαταλείπουν στην Ακρόπολη και την επόμενη χρονιά να έχουμε μόνο καλά νέα για τους φίλους μας.