Meet the team: Robin, Nine Lives volunteer
September 5, 2014
Friends in need are Friends indeed!
September 9, 2014
Meet the team: Robin, Nine Lives volunteer
September 5, 2014
Friends in need are Friends indeed!
September 9, 2014

Οι καλοί φίλοι στην ανάγκη φαίνονται!

Η Animal Friends UK παρέχει ζωτικής σημασίας κτηνιατρική φροντίδα σε αδέσποτα της Αθήνας.

Τον Ιούλιο λάβαμε ένα email από καταπληκτικούς Animal Couriers. Έλεγε πως κατάφεραν να επανασυνδέσουν έναν πολυαγαπημένο γάτο, τον Pepe, που είχε χαθεί, με τους ιδιοκτήτες του και πως, ως ευχαριστήριο, τους είχε ζητηθεί να ονομάσουν τρεις μη-κερδοσκοπικές οργανώσεις των οποίων το έργο εκτιμούν, ώστε να λάβουν ένα χρηματικό ποσό από τους ιδιοκτήτες της γάτας. Για να διαβάσετε ολόκληρη την ιστορία αυτής της απίστευτης επανασύνδεσης, πατήστε εδώ.First Cemetery cats

Οι Animal Couriers είχαν την καλοσύνη να προτείνουν τις Εφτάψυχες και, σύντομα, λάβαμε ένα email από την εταιρεία ασφάλισης ζώων συντροφιάς Animal Friends, που μας ανακοίνωνε πως θα ήμασταν οι τυχεροί παραλήπτες μια δωρεάς €1.000, που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσουμε αδέσποτες γάτες στην Αθήνα, που δεν είχαν την τύχη του Pepe.

Με δεδομένο ότι η στείρωση είναι η μια, πιο σημαντική, ενέργεια που μπορεί να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση των αδέσποτων, γι’αυτό και είναι και ο κεντρικός άξονας τη δουλειάς μας, αποφασίσαμε να ξοδέψουμε αυτό το γενναιόδωρο ποσό σε προγράμματα TNR (σύλληψη-στείρωση-επιστροφή) για αποικίες γατιών στην Αθήνα που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Ήταν όμως ιδιαίτερα σημαντικό οι αποικίες αυτές να έχουν σταθερό πρόγραμμα σίτισης, αυτοί που τις φροντίζουν να μην είναι κατά της στείρωσης (δυστυχώς, πολλοί εναντιώνονται στη στείρωση, γεγονός που εντείνει το πρόβλημα των αδέσποτων), και οι γάτες να μην είναι σε τόσο κακή κατάσταση που δεν υπήρχε ελπίδα να επιβιώσουν, με ή χωρίς στείρωση.

First Cemetery catsΈτσι, πήραμε την απόφαση να δαπανήσουμε το πρώτο τμήμα της δωρεάς για τη στείρωση μιας αποικίας 30 γατών που ζουν στην άκρη του Α’ Νεκροταφείου της Αθήνας. Εδώ στην Αθήνα, τα νεκροταφεία είναι γεμάτα γατιά, γιατί τα ανέχονται σε έναν χώρο που δεν ενοχλούν ουσιαστικά με το σκεπτικό ότι κυνηγούν τα ποντίκια και τους αρουραίους. Το συγκεκριμένο νεκροταφείο, που είναι κεντρικό και τεράστιο, έχει έναν τεράστιο πληθυσμό γατών που ξεπερνά κατά πολύ τις εκατό. Μια άλλη οργάνωση είχε πρόσφατα στειρώσει περίπου 50 γάτες κοντά στην κεντρική πύλη, κι έτσι αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε από μια ομάδα που συχνάζει σε μια πλαϊνή είσοδο. Οι γάτες αυτές ταΐζονται καθημερινά αλλά δεν τους παρέχεται κτηνιατρική φροντίδα, και πολλές έπασχαν από δερματικά λόγω των ψύλλων, από γρίππη, πληγές από τραυματισμούς και όλα τα σχετικά προβλήματα που συναντά κανείς σε μεγάλες ομάδες αστείρωτων γατών. Αυτή που τις ταΐζει ήθελε να στειρωθούν γιατί η κατάσταση ήταν πλέον εκτός ελέγχου και δεν κατάφερνε να καλύψει οικονομικά την τροφή ενός ολοένα αυξανόμενου πληθυσμού.

Την 1η Σεπτεμβρίου πιάσαμε 15 από αυτές τις γάτες – οι πολύ αποτελεσματικοί μας εθελοντές, ο Γιάννης και η Shirley τις «έπεισαν» να μπουν στα κλουβιά και τις μετέφεραν στον κτηνίατρο για στείρωση και για την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έχουν στειρωθεί όλες οι γάτες αυτής της αποικίας, και θα μπορούν να προσβλέπουν σε ένα πιο υγιές, σταθερό μέλλον, χάρη στη γενναιοδωρία των Animal Friends.