Helping paws across the globe
February 18, 2015
World Spay Day 2015 a huge success!
March 16, 2015

«Πατουσάκια» βοηθείας από όλον τον κόσμο

«Πατουσάκια» βοηθείας από όλον τον κόσμο.

H τραγική κατάσταση αυτών των δυο μικρών ταρταρούγων στο κέντρο της Αθήνα ενεργοποίησε μια αλυσιδωτή αντίδραση που μέχρι τον Καναδά και την Αγγλία. Η απίστευτη ιστορία τους και το μέλλον τους είναι αποδεικνύει ότι υπάρχει ένα παγκόσμιο δίκτυο πραγματικά αφοσιωμένων ζωόφιλων.

Poppi

Poppi

Τον Νοέμβριο έφτασε στις Εφτάψυχες μήνυμα, από έναν Βρετανό που ήταν στην Αθήνα για δουλειά. Κατά την αναχώρησή του από το κέντρο για το αεροδρόμιο, είδε ένα τόσο δα γατάκι που τον κοίταζε μέσα από μια τρύπα στον τοίχο, δίπλα στο γκισέ των εισιτηρίων, στην πιο πολυσύχναστη πλατεία της Αθήνας. Μας ρωτούσε αν θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε και να βοηθήσουμε το γατάκι, μόνο του σε ένα τόσο επικίνδυνο σημείο, χωρίς νερό ή τροφή. Λάβαμε το email την ώρα ακριβώς που ο Κίμων (ο ταλαντούχος εθελοντής μας, που φωτογράφισε τις γάτες για το φετινό μας ημερολόγιο) ολοκλήρωνε τη βάρδια του, το τάϊσμα 30 πεινασμένων ψυχών σε αποικίες σχετικά κοντά στην πλατεία. Του τηλεφωνήσαμε και του ζητήσαμε να πάει να ψάξει το γατί. Μια ώρα αργότερα μας ανακοίνωσε ότι το γατί είχε διασωθεί και βρισκόταν, ασφαλές πια, στο κλουβί, στο δρόμο για τον κτηνίατρο. Απαντήσαμε στον συμπαθή ταξιδιώτη Christopher, μεταφέροντάς του τα καλά νέα. Σχεδόν αμέσως, η γυναίκα του κι αυτός μας έγραψαν πως με χαρά θα υιοθετούσαν τη μικρή ταρταρούγα, για να ζήσει στη φάρμα του στη Βόρειο Αγγλία, μαζί με τις άλλες τους δυο γάτες, τη Daisy και τον Charlie. Μαζί με το μήνυμα, μας έστειλαν ένα χάρτη για να δούμε πού είναι η φάρμα, και φωτογραφίες. Μας είπαν επίσης ότι σκέπτονταν να ονομάσουν το γατί Πόπη, προς τιμή της Ελληνίδας γιαγιάς του Christopher, που ζει στην Αθήνα!

Η μικρή Πόπη ήταν απίστευτα αδύνατη, υποσιτισμένη και το τρίχωμά της ήταν χάλια, μετά από τέτοια κακουχία. Η πρώτη της εβδομάδα στον κτηνίατρο ήταν κρίσιμη, καθώς δεν ήταν σίγουρο ότι θα κατάφερνε να επιζήσει. Έτρωγε ελάχιστα, δεν έπαιζε καθόλου, απλά καθόταν σε μια γωνιά αμέτοχη. Την επόμενη όμως εβδομάδα, η θεραπεία έδειξε τα πρώτα αποτελέσματα και, ξαφνικά, άρχισε να τρώει με όρεξη και να είναι πολύ ζωηρή. Όταν ο γιατρός έδωσε το ΟΚ, μεταφέρθηκε στο προσωρινό της σπίτι, με τις Σλοβένες φοιτήτριες Anja και Alesia, που την φρόντιζαν εξαιρετικά. Σύντομα κοιμόταν στα κρεβάτια τους και χοροπηδούσε στα πόδια τους για να τις ξυπνήσει όταν ήθελε το πρωινό της!

Philomena

Philomena

Εντωμεταξύ, σχεδόν παράλληλα με το αρχικό μήνυμα από τον Christopher, είχαμε λάβει και ένα email από έναν Καναδό τουρίστα, που ταξιδεύει συχνά στην Αθήνα, ο οποίος είχε δει μια μικρή ταρταρούγα σε ένα άλλο, επίσης επικίνδυνο, σημείο, κοντά σ’αυτό που βρέθηκε η Πόπη. Αυτή ήταν μια πολύ πιο δύσκολη υπόθεση, γιατί η κρυψώνα του γατιού δεν ήταν άμεση προσβάσιμη, ενώ αυτό ήταν τόσο τρομαγμένο που δεν πλησίαζε με τίποτα. Η εθελόντριά μας η Caroline, έθεσε στον εαυτό της μια αποστολή: να φροντίζει, να εξημερώσει και να πιάσει αυτό το γατάκι, που ονόμασε Φιλομένα, ώστε να το μεταφέρει τελικά σε ασφαλές μέρος. Για έναν ολόκληρο μήνα, πήγαινε στο σημείο κάθε μέρα. Έφερνε τροφή και παιχνίδια, νερό και βούρτσες για να καθαρίζει καλά τα πιάτα της. Ταυτόχρονα πετούσε όλα τα «ανθρώπινα» τρόφιμα – τυρόπιτες, μακαρόνια, χαλασμένα γιαούρτια κ.λπ. – που άφηναν διάφοροι καλοπροαίρετοι αλλά αστοιχείωτοι περαστικοί για τη γατούλα. Άθελά τους δημιουργούσαν εστίες μόλυνσης, που ήταν τελικά ιδιαίτερα επικίνδυνες για τη Φιλομένα, μιας και μαζεύτηκαν κατσαρίδες και ποντικοί, που θα ήταν πιθανό κάποιος να θελήσει να εξολοθρεύσει με δηλητήριο… που θα σκότωνε βεβαίως και τη γάτα.

Μια καλή γειτόνισσα είπε στην Caroline ότι υπήρχε μια μαμά-γάτα που επισκεπτόταν τη Φιλομένα στην κρυψώνα της, διασχίζοντας προσεκτικά τη νύχτα έναν εξαιρετικά πολυσύχναστο δρόμο, και ότι αρχικά ήταν περισσότερα γατάκια. Μάλλον όμως τα μετέφερε αλλού, μέχρι που μια μέρα δεν εμφανίστηκε πια. Μέρα με τη μέρα η Φιλομένα εμπιστευόταν όλο και περισσότερο την Caroline, μέχρι που μια μέρα, παίζοντας κοντά στα όρια της «φυλακής» της, πλησίασε τόσο κοντά που η Caroline κατάφερε να την ακουμπήσει. Τη χάιδεψε, και πολύ ήρεμα την τράβηξε μέσα από τα κάγκελα και την έβαλε στα γόνατά της. Η Φιλομένα άρχισε να γουργουρίζει! Επειδή η Caroline δεν είχε μαζί της κλουβί, έκλεισε το γατάκι μέσα στο φερμουάρ του μπουφάν της, πήρε ένα ταξί και πήγε κατευθείαν στον κτηνίατρο. Εκεί η Φιλομένα ελέγχθηκε πλήρως, της έγινε θεραπεία για τα παράσιτα και τοποθετήθηκε σε ένα κλουβί μαζί με παιχνίδια και μια κουβέρτα από το σπίτι της Caroline.

Philomena

Philomena

Εκτός από ιδιαίτερα φιλική και χαλαρή με τους ανθρώπους, η Φιλομένα ήταν και σχετικά υγιής, αν και λίγο αδύνατη και, βέβαια, γεμάτη ψύλλους. Ενόσω τη φρόντιζε η κτηνίατρος, συνεννοηθήκαμε με την Anja και την Alesia, που δέχθηκαν με χαρά να φιλοξενήσουν και τη Φιλομένα, για να έχει παρέα η Πόπη. Όταν πια μεταφέραμε τη Φιλομένα στο σπίτι τους και είδαμε τα δυο γατάκια να ακολουθούν το ένα το άλλο, γεμάτα περιέργεια, μας ήρθε αυτό που λένε «φλας»! Μήπως ήταν τελικά αδελφάκια;

Τα δόντια τους αποδεικνύουν ότι είναι περίπου της ίδιας ηλικίας (παρ’όλο που η Φιλομένα είναι λίγο πιο μεγαλόσωμη). Βρέθηκαν σε απόσταση ενός οικοδομικού τετραγώνου η μια από την άλλη, σε κρυψώνες που θα μπορούσε να διαλέξει μια μαμά-γάτα. Βρίσκονταν σε μια περιοχή όπου γνωρίζουμε αρκετά καλά τον γατοπληθυσμό, κι όπου δεν είχαμε διαπιστώσει την παρουσία άλλων μικρών, ή θηλυκών γατών που δεν έχουν στειρωθεί…Μήπως είχαμε μόλις επανασυνδέσει δυο αδελφές; Είναι πολύ πιθανό!

Popi and Philomena

Popi and Philomena

Στα μέσα Φεβρουαρίου, οι τυχερές και θαρραλέες δεσποινίδες ταξίδεψαν η καθεμιά προς τη μόνιμη οικογένειά της. Η Πόπη, στη φάρμα του Christopher και της Gill στη Βόρειο Αγγλία, και η Φιλομένα, στην ίδια περιοχή, σε μέλη της ευρείας οικογένειας των Εφτάψυχων, που έχουν ήδη υιοθετήσει τρεις αδέσποτες Αθηναίες γάτες. Ζουν μια ονειρεμένη ζωή σε ένα ζεστό σπίτι, με κρεβατάκια και παιχνίδια, και με έναν κήπο όπου υπάρχει λίμνη με ψάρια και κοτέτσι (που προσφέρουν ώρες διασκέδασης στις γάτες, όπως η τηλεόραση στους ανθρώπους! ).

Είμαστε βαθιά υποχρεωμένοι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, από όλον τον κόσμο, που ενώθηκαν για να έχει καλό τέλος – ή μάλλον μια νέα αρχή – η περιπέτεια αυτών των γατιών. Αν δεν υπήρχαν αυτοί, η Πόπη και η Φιλομένα δε θα ζούσαν σήμερα. Θα τις είχε χτυπήσει σίγουρα κάποιο αυτοκίνητο με το πού θα έβγαιναν από την κρυψώνα τους για να αναζητήσουν φαγητό ή παρέα, ή καθώς θα έτρεχαν να ξεφύγουν από τους επίδοξους εραστές, με το που θα ξεκινούσε η εποχή του ζευγαρώματος…

Η Πόπη έχει ήδη γίνει κολλητή με τη νέα φίλη της τη γάτα Daisy (ενώ ο γάτος Charlie, της έριξε μια ματιά κι απαξίωσε να τη συναναστραφεί…), ενώ η Φιλομένα φλυαρεί ακατάπαυστα, με μικρά νιαουρίσματα, με τους συν-μετανάστες συγκατοίκους της, Oscar, Miu και Skoupi.