Του δρόμου: Πώς ένα δυνατό, επίμονο νιαούρισμα, έσωσε τον Tigger
September 3, 2014
Meet the team: Robin, Nine Lives volunteer
September 5, 2014
Του δρόμου: Πώς ένα δυνατό, επίμονο νιαούρισμα, έσωσε τον Tigger
September 3, 2014
Meet the team: Robin, Nine Lives volunteer
September 5, 2014

Γνωρίστε την ομάδα μας: Robin, Εθελόντρια των Εφτάψυχων

Volunteer Robin with her adopted Nine Lives cat Tera Robin, Εθελόντρια των Εφτάψυχων

Volunteer Robin with her adopted Nine Lives cat Tera
Robin, Εθελόντρια των Εφτάψυχων

Οι Εφτάψυχες (Nine Lives Greece), αποτελούνται από ένα δίκτυο γατόφιλων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, αφοσιωμένων στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής για της αδέσποτες γάτες της πόλης. Για να πραγματοποιήσουν το όραμά τους αφιερώνουν πολύ από τον ελεύθερο χρόνο και την ενέργειά τους. Εδώ, η Robin Klados, ο ιθύνων νους πίσω από το πολύ πετυχημένο 1ο Internet Cat Video Festival, δείχνει πώς μπορεί κανείς να βοηθήσει γάτες, με πολλούς σημαντικούς τρόπους, χωρίς καν να σηκωθεί από την καρέκλα του!

Πότε πρωτο-ασχοληθήκατε με τις Εφτάψυχες;

Ο άνδρας μου κι εγώ εγκατασταθήκαμε στην Αθήνα το 2010. Στη Νέα Υόρκη, απ’ όπου ήρθαμε, είχαμε 2 γάτες, τον Purry Mason και τον G. Officer Krupke (με το ψευδώνυμο Kruppy). Δυστυχώς, ο αγαπημένος μου Purry πέθανε λίγο πριν τη μετακόμισή μας, κι επειδή ο Kruppy ήταν αρκετά ηλικιωμένος, θεώρησα πως δεν θα ήταν σωστό να τον υποβάλλουμε στη δοκιμασία αυτού του ταξιδιού – 2 ώρες στο αυτοκίνητο για το αεροδρόμιο, 2 ώρες αναμονή της πτήσης, 10 ώρες στο αεροπλάνο και τουλάχιστον άλλη μια ώρα μέχρι τον τελικό μας προορισμό… Μια πολύ καλή μου φίλη που είχε απομείνει με μια μόνο γάτα, από τις τρεις που είχε κάποτε, δέχτηκε να φιλοξενήσει τον Kruppy, κι έτσι φτάσαμε στην Ελλάδα χωρίς γάτες.

Όταν ήμουν παιδί είχαμε καμιά φορά σκύλο, αλλά είχαμε πάντα γατιά! Δεν υπήρχε λοιπόν περίπτωση να επιβιώσω στην Ελλάδα χωρίς δικό μου γατί. Επικοινώνησα με τις Εφτάψυχες και με τη βοήθειά τους υιοθέτησα μια γατούλα 5 μηνών. Όταν τη συναντήσαμε, προοριζόταν να επιστρέψει στους δρόμους,  μόλις ο κτηνίατρος ολοκλήρωνε τη στείρωση και την αποπαρασίτωσή της. Ήταν τυχερή που γλύτωσε από τους κινδύνους του δρόμου κι εμείς ήμασταν τυχεροί που υιοθετήσαμε μια γάτα αποπαρασιτωμένη και στειρωμένη!

Τι σε έκανε να προσφερθείς να γίνεις εθελόντρια;

H αγάπη μου για τις γάτες και το γεγονός ότι, έχοντας αφήσει τη δουλειά μου για να μετακομίσω στην Αθήνα, είχα πολύ ελεύθερο χρόνο. Επίσης βέβαια είχα εντυπωσιαστεί από την οργάνωση των Εφτάψυχων και ήθελα να κάνω ότι περνούσε από το χέρι μου για να βοηθήσω έναν αξιόλογο σκοπό.

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες/εργασίες σου;

Αρχικά ήθελα να βοηθήσω στην σίτιση των αδέσποτων αλλά, επειδή δεν έχω αυτοκίνητο, κατάλαβα πως δεν θα ήταν εφικτό (οι εθελοντές των Εφτάψυχων ταΐζουν καθημερινά 400 γάτες περίπου, σε αποικίες στειρωμένων γατιών στο κέντρο της Αθήνας. Η  Robin μένει εκτός κέντρου και δεν μπορούσε εύκολα να συμμετέχει στις ομάδες που σιτίζουν αυτές τις αποικίες). Τώρα βοηθώ με άλλους τρόπους. Προσφέρω εθελοντική εργασία σε πολλές από τις εκδηλώσεις που γίνονται για τη συγκέντρωση πόρων, ως υπεύθυνη συγκεκριμένων πάγκων με είδη προς πώληση ή φωτογραφίζω για να υπάρχει υλικό για την ιστοσελίδα μας. Ασχολούμαι επίσης με θέματα που άπτονται της τεχνολογίας. Έχω δημιουργήσει ένα-δυο  βίντεο σχετικά με γάτες και μόλις ανέλαβα να ποστάρω τις αγγελίες υιοθεσιών στην ιστοσελίδα μας.  Σύντομα, θα αναλάβω και τη διαχείριση του μπλογκ μας.

Τι κερδίζετε από την εθελοντική προσφορά στις Εφτάψυχες;

Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση που αισθάνομαι πως βοηθάω, έστω και λιγάκι, ώστε να διατηρηθεί ο πληθυσμός των αδέσποτων γατιών όσο πιο υγιής και περιορισμένος γίνεται. Επίσης, διασκεδάζω στα μπαζάρ όπου συναντώ άλλους γατόφιλους, άσε που συχνά έχουμε και επιπλέον έκπτωση – ως εθελοντές – στα απίθανα ρούχα, βιβλία, αντικείμενα που πουλάμε στα μπαζάρ μας για να συγκεντρώσουμε χρήματα!

Ποιο νομίζετε ότι είναι το μεγαλύτερό σας επίτευγμα μέχρι στιγμής, στις Εφτάψυχες;

Ίσως το ότι συμμετείχα στη διοργάνωση του Internet Cat Video Festival των Εφτάψυχων, πέρυσι τον Φεβρουάριο. Όλα ξεκίνησαν με ένα άρθρο που μας έστειλε η Cordelia, σχετικά με ένα φεστιβάλ βίντεο με γάτες που γινόταν σε ένα Μουσείο Τέχνης στο Ουινσκόνσιν των ΗΠΑ. Η Cordelia έλεγε πως ίσως θα μπορούσαν οι Εφτάψυχες να οργανώσουν κάτι αντίστοιχο. Διερεύνησα το θέμα και ανέλαβα ένα μεγάλο μέρος της διοργάνωσης. Συνεργάστηκα με την ομάδα στο Ουινσκόνσιν ώστε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το δικό τους βίντεο, πράγμα που μας γλύτωσε από αμέτρητες ώρες δουλειάς. Βοήθησα με τις ετοιμασίες στο χώρο που φιλοξένησε το Φεστιβάλ μας, το SIX Dogs. Έφτιαξα, επίσης, ένα σύντομο τρέιλερ, χρησιμοποιώντας πλάνα από το βίντεο, και μια άλλη εθελόντρια, η Μαρίνα, το προώθησε σε  πολλά ΜΜΕ, και τελικά πετύχαμε τη χορηγία από το MTV Greece! Χρειάστηκε συχνά να ενοχλώ τον κόσμο με αλλεπάλληλα emails για να προχωρήσουν τα πράγματα, αλλά τελικά η εκδήλωση ήταν πολύ πετυχημένη και θα την επαναλάβουμε σύντομα.

Η πιο ευτυχισμένη στιγμή;

Δεν μπορώ να σκεφτώ μια, μοναδική, ευτυχισμένη στιγμή, αλλά πολλές. Στα μπαζάρ συναντάω καινούργιους ανθρώπους (και συχνά καινούργιες γάτες!). Όταν δημιουργώ γραφικά ή βίντεο για την ιστοσελίδα μας, καλλιεργώ τη δημιουργική μου πλευρά. Μ’αρέσει επίσης που έχω λόγο να μάθω νέες πλατφόρμες, όπως το IMovie και το WordPress.

Ποιοι είναι μερικοί από τους στόχους σας ως εθελόντρια που «σώζει» γάτες; Έχουν πραγματοποιηθεί κάποιοι από αυτούς;  

O στόχος μου είναι απλά να βοηθήσω τα αδέσποτα γατιά της Αθήνας με όποιον τρόπο μπορώ. Αφού μετακόμισα εδώ αποφάσισα να αφιερώσω λίγο από τον ελεύθερο χρόνο μου κάνοντας κάτι που με γεμίζει και που είναι φιλανθρωπικό. Και οι δυο στόχοι αυτοί επιτυγχάνονται διαρκώς.

Κατά τη διάρκεια της θητείας σας ως εθελόντρια, έχετε συναντήσει πάμπολλες γάτες. Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για κάποιες που σας είναι ιδιαίτερα αγαπητές;

Μιας και δεν ανήκω σε ομάδα που ταΐζει ή που συλλαμβάνει, στειρώνει και επιστρέφει τις γάτες στις αποικίες τους, δεν έχω, δυστυχώς, την ευκαιρία να γνωρίσω τα γατιά όπως άλλοι εθελοντές. Φυσικά βέβαια, η Tera μου, που πυροδότησε την εθελοντική μου προσφορά στις Εφτάψυχες, είναι πολύ πολύτιμη! Πάντα με εξέπληττε η σχέση που μπορεί να δημιουργηθεί ανάμεσα στους ανθρώπους και τα άλλα είδη και η σχέση μου με την Tera γίνεται ολοένα και πιο στενή, από τότε που την υιοθετήσαμε. Ακόμη κι ο άνδρας μου που, ενώ είναι φιλόζωος, δεν έχει ιδιαίτερη συμπάθεια στα ζώα μέσα στο σπίτι, ομολογεί που της έχει πλέον μεγάλη αδυναμία.

Θα προτείνατε την εθελοντική συμμετοχή στις Εφτάψυχες σε άλλους;

Χωρίς δεύτερη σκέψη. Ακόμη και το λίγο που μπορώ να προσφέρω, με ικανοποιεί ιδιαίτερα. Είναι επίσης μια ευκαιρία να κάνει κανείς νέες γνωριμίες, πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους τώρα ξεκινούν τη ζωή τους στην Αθήνα. Είναι δε απόλαυση να δουλεύεις με την ομάδα των Εφτάψυχων.