Operation Omonia: A Herculean Task
March 30, 2014
Athens colony update: Rest in peace
March 30, 2014
Operation Omonia: A Herculean Task
March 30, 2014
Athens colony update: Rest in peace
March 30, 2014

Πρόγραμμα Στειρώσεων Αδέσποτων Γατών στην Ομόνοια

Omonia Project: a cat

Omonia Project: a cat

Η  απαιτητική επιχείρηση που έχει στηθεί για να στειρώσουμε τις αδέσποτες γάτες στην άθλια περιοχή της Ομόνοιας, μας  θύμισε έντονα τον αρχαίο μύθο από τους Άθλους τους Ηρακλή, αυτόν  με τη Λερναία Ύδρα. Στειρώνουμε μια γάτα και αμέσως δυο καινούργιες  αστείρωτες παρουσιάζονται στη θέση της!

Ξεκινήσαμε το Πρόγραμμα Στειρώσεων στην Ομόνοια το Νοέμβριο του 2013, ζητώντας οικονομική υποστήριξη από όλους τους φίλους μας για να μπορέσουμε να στειρώσουμε/ φροντίσουμε πάνω από 200 γάτες από όλη την περιοχή της Ομόνοιας, που ως γνωστόν αποτελεί σήμερα ένα σύμβολο οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής παρακμής όχι μόνο της Αθήνας αλλά ολόκληρης της χώρας μας. Μέσα σε αυτό το  εξαθλιωμένο περιβάλλον, καταφέρνουν και επιβιώνουν πολλές γάτες που ταΐζουμε καθημερινά, όπως μπορούμε.  

Η στείρωση σε μια νέα αποικία είναι μια σχετικά απλή διαδικασία μιας και οι γάτες δεν έχουν ξαναδεί τα κλουβιά και είναι πιο εύκολο  να τις πιάσουμε.  Σε λίγο καιρό όμως, αυτές που δεν έχουν πιαστεί ξέρουν ότι οι γατοπαγίδες είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουν, οπωσδήποτε!  Και τότε είναι σχεδόν αδύνατον να τις πιάσουμε όλες. Υπάρχουν επίσης γάτες σε κεντρικά σημεία των Αθηνών που είναι εντελώς ακοινωνικοποίητες , δεν έχουν δει τίποτε άλλο στη ζωή τους παρά μόνο το εσωτερικό εγκαταλελειμμένων, βρώμικων, υγρών καταστημάτων και γνωρίζουν μόνο το μόνιμο βουητό των αυτοκινήτων. Αυτές οι γάτες μας ναι μεν μας εμπιστεύονται πάρα πολύ δύσκολα είναι όμως και οι γάτες που χρειάζονται πιο πολύ από όλες τη βοήθειά μας και απαιτούν πάρα πολύ χρόνο για να τις πιάσουμε, μιας και πιάνεται συνήθως μια τη φορά.

OMONIA project: photo credit Kimonas-Alexis Kokkinaris

OMONIA project: photo credit Kimonas-Alexis Kokkinaris

Και βέβαια, όλες οι επιχειρήσεις για μεταφορά γατών στον κτηνίατρο για στείρωση γίνονται μόνο αργά το βράδυ – τότε βγαίνουν οι γάτες –  και μόνον όταν οι κτηνίατροι είναι διαθέσιμοι να περιμένουν μεταμεσονύχτιες ώρες να τους πάμε τις γάτες.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες όμως, από τον Νοέμβριο του 2013 μέχρι σήμερα Μάρτιο του 2014 έχουμε καταφέρει να στειρώσουμε 91 γάτες, 63 θηλυκές και 28 αρσενικές. Αν προσθέσεις και τις 35 γάτες που είχαν στειρωθεί πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα, έχουμε ένα σύνολο 126 στειρωμένων γατών!

Μόνο τις τελευταίες 3 εβδομάδες, έχουμε μεταφέρει 34 γάτες για στείρωση, για θεραπεία λόγω ατυχημάτων και αρρωστιών, διασώσαμε ένα τυφλό γατάκι και βρήκαμε σπίτια σε αρκετές γατούλες.

Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν θα είχαν επιτευχθεί αν δεν είχαμε τη συνεχιζόμενή σας συμπαράσταση και υποστήριξη σε αυτό το πολύ δύσκολο αλλά ανταποδοτικό εγχείρημα για τις αδέσποτες γάτες των Αθηνών. Θα θέλαμε να δεχθείτε τις ολόθερμες ευχαριστίες μας που με τη γενναιοδωρία σας έχουν βοηθηθεί όλες αυτές οι ανήμπορες γάτες της Ομόνοιας!